О нама


RocHoir је настао из потребе да се данашњем детету предшколског и школског узраста пружи могућност избора. Дакле, наш циљ је избор, а наша мисија и друштвена одговорност је да тај избор учинимо могућим. Ми смо неопходан одговор данашњем друштву у којем преовлађује искривљена слика музичких, моралних и социјалних вредности.


Назив RocHoir проистекао је из игре енглеских речи ROCK & CHOIR (рок музика и хор). Спајањем ова два вида музичког изражавања обједињујемо различите музичке и културолошке вредности, у циљу промовисања рок културе која је заснована на филозофији бунта и критичког мишљења. Певање јесте основа нашег РОК ХОРА, али бавимо се и едукацијом нових генерација о популарној светској култури кроз бројне радионице и друге едукативне аудио-визуелне садржаје.


Историјат


Идеја за стварање првог српског дечјег рок хора заправо је рођена у једној београдској основној школи. Наиме, школски хор ОШ Иво Андрић наступао је под диригентском палицом наставнице Јоване Обрадовић поводом јубиларне годишњице те школе. Тај наступ пропраћен је невероватном медијском пажњом због начина извођења и избора репертоара. Нису о томе говорили само домаћи медији (Rock radio, Nocturne Magazine, ТВ Прва и бројне дигиталне новине) већ и страни интернет портали са свих крајева света – од Бразила и САД, преко Немачке, Шпаније, Пољске... до Јапана. Писали су о феномену школског хора који изводи нумере познатих рок/метал састава, а неретко су ова извођења оценили као изузетан подвиг. Наступима су били заинтригирани чак и највећи хеви метал портали као што су Metal Hammer, Metal Injection, Metal sucks a светски познат метал састав MANOWAR чак је на својој званичној фејсбук страници објавио снимак хорског извођења њихове композиције Heart of steel. Уследили су бројни позиви за гостовања – Рок радио на Сајму медија и комуникације, свечано отварање Сајма спорта, међународни еколошки и научни скупови, те сарадња са афирмисаним домаћим бендовима Самостални референти и Ничим изазван.


Диригент хора Јована Обрадовић подстакнута свим тим, окупила је групу изузетно младих и талентованих музичара који су подржали њену идеју и прихватили да буду део RocHoir мисије.

Јавним наступима и новим видицима заједно стварамо НОВИ СВЕТ!

Диригент хора


Јована

Joвана Обрадовић рођена је 1979. године у Београду, где је 2004. године и дипломирала на Факултету музичке уметности, одсек Општа музичка педагогија. Исте године запошљава се као наставник музичке културе у Основној школи Иво Андрић.


У наредних тринаест година са својим ученицима осваја преко 80 награда на општинском, градском и републичком нивоу, у области солистичког, камерног и хорског певања – на такмичењима Златна сирена, Демус, Републичка смотра хорова. Освојена су махом прва места и специјалне награде. Њени ученици показују запажене резултате и на Републичком фестивалу дечјег музичког стваралаштва Федемус – деца композитори, па од септембра 2007. године постаје члан селекционе комисије овог фестивала при Дечјем културном центру Београда.


Од 2009. године Јована поред композитора и солиста припрема и чланове свог школског хора који певају пратеће вокале у студију, у оквиру фестивала Федемус – за музичке компилације које је издао ПГП-РТС.


У периоду 2012 – 2017. године ангажована је као помоћник диригента у београдском дечјем хору Хориславци, који је од 2008. године дечји хор Опере Народног позоришта у Београду.


Са својим школским хором више пута је наступала у телевизијским и радио-емисијама, новогодишњим програмима, републичким и међународним фестивалима, међунардним конгресима, значајним скуповима (јубилеј Олимпијског комитета и јубилеј Позоришта Бошко Буха) и музичким спотовима српских афирмисаних панк и поп бендова.


Почев од 2010. године, Јована је сарадник Издавачке куће Клет – као рецензент за пет уџбеника за музичку културу (од 4. до 8. разреда), као аутор методичких приручника за наставнике (за музичку културу за старије разреде) и као аутор и реализатор презентација уџбеничких комплета за музичку културу.


Мото којим се Јована руководи је – Ако умеш да сањаш о нечему, можеш то и да оствариш!


Чланови бендаАсистент диригента


Адријана

Адријана Живановић рођена је 1993. године у Београду. Од кад зна за себе, музика је огроман део њеног живота. Са осам година уписује музичку школу и почиње да свира виолину. Кроз школовање осваја неколико првих и других републичких награда на такмичењима из виолине и солфеђа.


Са десет година почиње веома активно да се бави певањем и компоновањем, уз подршку Јоване, њене тадашње наставнице музичке културе. Уследиле су бројне прве награде на градском такмичењу Златна сирена у области соло певања или малих вокалних ансамбала; две прве награде за најбољу композицију на републичком фестивалу Федемус; бројни телевизијски наступи и студијска снимања; представљање Србије на међународним фестивалима дечје музике Златно славејче у Скопљу и Радост Европе у Београду.


Упоредо са свим тим, Адријана је певала у црквеном хору и хору музичке школе.


Мастерирала је 2017. године на Академији уметности у Новом Саду, одсек виолина, али истиче да је певање и даље њена највећа љубав.


Соло гитара


Алекса

Алекса Оцокољић рођен је 2000. године у Београду и тренутно је ученик средње електротехничке школе.


Већ са шест година одлази са татом на концерт групе Whitesnake и бива заувек опчињен звуком гитаре. Одмах идуће године уписује основну музичку школу, а касније усавршава свирање у школама које се баве искључиво рок музиком.


Од своје десете године непрекидно наступа као солистичка пратња или као део школског оркестра, уз подршку Јоване, своје тадашње наставнице музичке културе. Осим на многобројним такмичењима, Алекса је свирао и на неколико међународних хорских фестивала у Београду, Риминију, Прагу, Салцбургу и учествовао у телевизијским и студијским снимањима као део школског ансамбла. Ширем окружењу одувек је познат као „дечак са гитаром“.БАС И РИТАМ ГИТАРА


Јанко

Јанко Симовић рођен је 2002. године у Београду и тренутно је ученик средње геодетске школе.


За свој пети рођендан добија гитару и то постаје љубав на први поглед. Осим похађања музичке школе, Јанко се активно бави свирањем на многобројним наступима од своје десете године, уз подршку Јоване, која је у то време била његова наставница музичке културе. Јанко је као неизоставни део школског оркестра наступао на многобројним хорским фестивалима, што у Србији, што ван ње, као и у бројним телевизијским снимањима. Са завршетком основне музичке школе почиње да се интересује за свирање бас гитаре.


Иако успешан спортиста, своју будућност види у нераскидивој вези са музиком.РИТАМ И СОЛО ГИТАРА


Матеја

Матеја Зељковић је најмлађи члан нашег бенда – рођен је 2004. године у Београду и тренутно похађа завршни разред основне и основне музичке школе.


Заволео је гитару још са пет година, када је чуо свог тату како свира Stairway to Heaven групе Led Zeppelin. Са осам година уписује музичку школу и исте године осваја прву награду на републичкој смотри. И у наредним годинама наставља да ниже бројне прве награде на том пољу, али истовремено осваја и прве награде на градском нивоу, из области хемије и математике.


Када је напунио десет година, почиње да пева у школском хору код тадашње наставнице музичке културе, Јоване, а од идуће године прикључује се школском оркестру као гитариста.


Музикалност није Матејин једини уметнички таленат – изузетно се вешто изражава и кроз ликовну уметност.КЛАВИР/КЛАВИЈАТУРЕ


Јана

Јана Миленковић рођена је 1998. године у Београду. Тренутно је на завршној години IB система и средње музичке школе. Од малена мултиталентована, Јана за себе каже да је научник у глави, а уметник у срцу. У складу са тим, током школовања осваја више републичких награда из области солфеђа, теорије музике али и математике, физике и хемије.


Осим што је уписала основну музичку школу, са осам година почиње активно да се бави извођењем и стварањем музике, уз подршку Јоване, њене тадашње наставнице музичке културе. Као основац осваја бројне прве награде на градском такмичењу Златна сирена у области соло певања и две прве награде за најбољу композицију на републичком фестивалу Федемус, те учествује као представник Србије на међународном фестивалу дечје музике Златно славејче у Скопљу. Једна од њених композиција из тог периода говори управо о неописивој љубави према музици и уврштена је у уџбеник за музичку културу за пети разред, као пример дечјег стваралаштва.


Уз све то, Јана од своје десете године наступа уз школски хор као самостални корепетитор или део школског оркестра, јер у музици највише ужива када се изражава кроз свирање.ПЕРКУСИЈЕ


Ђорђе

Ђорђе Ђуковић рођен је у Београду, 2002. године и тренутно је ученик првог разреда средње машинске школе.


Као и многи светски познати музичари, Ђорђе је сам научио да свира удараљке. Његов таленат препознала је учитељица у млађим разредима када је имао само осам година, јер је током часова непрекидно рукама изводио различите ритмове по школској клупи. Од тог тренутка постаје члан школског оркестра и свира на свим наступима са школским оркестром, у школи и ван ње – између осталог на међународним хорским фестивалима, бројним манифестацијама и телевизијским наступима.


Мада је перспетиван фудбалер са већ оствареним многобројним признањима, Ђорђева љубав према свирању је сваким даном све већа, па ускоро почиње и са музичким образовањем.